Практичното кърмене

Преди да родя си мислех как всичко ще правя както трябва за бебето ми. Ще готвя всичко, при това с органични продукти. За нищо на света няма да му давам дори да зърне екран. Ще кърмя поне 1 година. Естествено след като се сблъсках с реалността се оказа, че ще бъда практичният човек, който винаги съм била, а не съвършената машина за гледане на бебета, която си представях. И докато повечето идеализирани цели се смалиха има едно нещо, което ще правя колкото се може повече – кърменето.

Кърменето е единственият ми съюзник. На него винаги мога да разчитам. Докато мъж, баби и роднини от всякакъв харектер я са там я не са, кърменето е там във всичките ми най-лоши моменти.

Наскоро летяхме до Сан Франциско и обратно. Пътят включва няколко полета, един от които 9-10 часа. Мислех си че няма начин бебе да не плаче продължително в самолет. Еми, кърмените бебета са доста спокойни. Вярно кърмих на половин час. Но изборът бебето ми да плаче или да кърмя често не е никакъв избор.

След като се прибрахме обратно в София имах джет лаг. Мъжът ми се оправи за 1 ден, бебето за 2, аз за седмица. Една седмица тялото ми настояваше, че е тъмна нощ между 9 и 11 сутринта. И докато съм свикнала с недоспиването, това беше съвсем различна история. Всички хормони в тялото ми казваха на органите да не работят. Няма мозък, няма очи, няма крайници. Мъжът ми 2 седмици не си беше бил в България и имаше срещи от 9 до 9. Родата иска да спи и не желаеше да дойде да ми помага преди 11. Но единственият ми съюзник беше до мен. Бебето е гладно – кърмя. Бебето е нещастно – кърмя. Бебето иска близост – кърмя. На бебето му се спи – приспивам с кърмене. От толкова кърмене бебето наддаде колкото не беше наддавало от първите 3 месеца на живота му (става дума за 9-месечно бебе, което си хапваше човешка храна от 4 месеца вече).

По принцип имам други методи за всички тези неща – мога да храня, успокоявам, приспивам без кърма и го правя. Но това изисква усилия. А когато си болен, смъртно уморен, контузен не можеш да полагаш същите усилия както иначе. А понеже в съвременният свят не си гледаме децата с помощта на цялата рода на една ръка разстояние имаме нужда от съюзник. За мен този съюзник е кърменето.

На пръв поглед докато спорът за кърменето се случваше някъде покрай мен си мислех, че даването на адаптирано мляко е по-практично. Така можеш да го дадеш на произволен човек да го гледа. Но и да кърмиш пак може да го дадеш на произволен човек да му дава адаптирано мляко – това не се променя. Когато бебето има хрема и се буди през час нощем какво предпочиташ – да си отвориш половин око и да му метнеш гърда или да се чудиш как да го успокояваш.

Да, бебето преминава през фази, в които иска повече близост и го изразява чрез желание за кърмене. В тези моменти на всяка майка ѝ се приисква да спре с това ежеминутно кърмене. Но алтернативата не е идеална. Алтернативата е нещастно бебе, което не знаеш как да успокоиш и всички ти казват, че има нужда от майка си и не ти помагат.

Тука ми се щеше да завърша с някакво идеализирано заключение. Бла-бла близост. Бла-бла самостоятелност. Бла-бла подкрепа. Ама аз не съм такъв човек. Мислех, че ще бъда преди да родя. Сега съм практична.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *