Оцелей първия месец

Когато бях бременна четях Трейси Хог и се амбицирах да правя нещата както трябва още от начало. От първият ден да има режим, да не приспивам бебето с кърмене, да не правя дори само веднъж неща, които могат да се превърнат в лоши навици. Година по-късно съм установила, че част от тези “вредни” навици могат да бъдат и полезни при определени условия.

Първият месец на едно бебе е много тежък за родителите му, които никога през живота си не са се грижили за малко човече. Сънят е кът. Имаш амбиции от типа на това да се изкъпеш, но се оказва, че това остава за след няколко дена. Възможно е бабите и дядовците да са там, да ти казват кое не правиш както трябва и да натягат ситуацията. Това е моментът, в който няма да ти е зле да се отървеш от следните амбиции:

  • Всекидневно къпане – Не, бебето не е мръсно. Да, ака постоянно, но ти постоянно му миеш дупето. Не е нужно и да го къпеш. Един път седмично е напълно достатъчно да го къпеш. Да, би могло това да бъде много добър навик за лека нощ… по-нататък.
  • Да сменяш памперс всеки път като се събуди бебето нощем – Освен ако памперса е наакан, е много пълен или е пропуснал няма нужда да го сменяш под звуците на арията на бебето.
  • Готвене – Готвенето не ми беше приоритет преди да се роди бебето. Реших, че точно моментът, когато то се появи е идеален, да се стана майстор готвач… Сигурно някога ще престана да бъда такъв левак. Първият месец обаче е крайно неподходящ за готвене дори за хора, които могат. Бабите и дядовците да се включват с храна, да се поръчва с доставка, да се разчита на стол… Каквото успееш да направиш, за да не се занимаваш с готвене.
  • Най-правилните навици – имаш идея кои са правилните навици, които бебето ти трябва да има? Ако не се получи от 1-2 пъти не си вгорчавай живота – спри с тази амбиция. Бебетата са изключително гъвкави и най-вече първите 3 месеца от живота им. Така че остави тази част за след първият месец.
  • Без приспиване на гърда – бебетата се били пристрастявали и после нямало отучване. Аз не приспивах на гърда. До 8-9 месец. Оказа се че младежът си заспива на гърда, въпреки че 8 месеца не е заспивал там. Приспиването на гърда е вродено и поне първата година не може да бъде изкоренено. Ако искаш добавяй и други начини на приспиване. Но този няма да можеш да го изкорениш. И не е задължително приспиването на гърда да е проблем за самостоятелното заспиване впоследствие. Ако след като го приспиваш на гърда и го слагаш в креватчето го разбуждаш леко, бебето ще се учи лека полека да заспива самичко. Но дори това не е нужно в този период. Достатъчно е да знаеш, че приспиването на гърда не е драматично (хубаво е след това да има оригване, за да не става мазало)
  • Без спане с бебе – има важни мерки, които трябва да се вземат преди да спиш с бебето си – да внимаваш да няма пухкави предмети около него, да не му покриваш устата…. Но ако си взел мерките и единствената причина е, че бебето ще свикне и няма да може да се отървеш от него… няма нужда да се притесняваш. Това е само първият месец. Лошите навици дори и да се появят, в първите 3 месеца се изкореняват за най-много 3 дена. Така че може да избираш – един месец да страдаш сега или 3 дена след 2 месеца.
  • Не на кърменето за щяло и нещяло – мнозинството проблеми на бебетата могат да се решат с кърмене – глад, жажда, близост, аки, студ, сън. Да, хубаво е да решаваш проблемите по съответстващите им начини. Но докато не опознаеш бебето си кърми. Едно по едно ще установиш как да задоволяваш повечето нужди без кърмене. Но първият месец не е моментът да си амбициозна по въпроса. Не случайно кърменето решава повечето проблеми. Природата така го е създала, за да оцелеем.
  • Да свършиш всичко нужно вкъщи – Аз поне в това отношение, не бях амбициозна. Но един от дните реших, че няма да излизам от вкъщи. Ще си лежим на леглото с младежа и няма да мръднем цял ден. Беше отвратителен ден. Накрая се чувствах още по-зле отколкото в началото – изобщо не си бях починала. Но независимо колко съм спала ако изляза на разходка сутринта денят ми преминава по-добре. Ако съм спала 3 часа няма да мога да връзвам изречения, но ще се чувствам добре. Така че не заменяйте разходка за домакинстване. Един месец може да е пълен хаос.

Родителстването е чудно нещо – започваш с толкова много амбиции за съвършеното отглеждане на потомството. След което реалността те удря и не е зле да преосмислиш кое е важно, кое не чак толкова и кое не веднага.

3 thoughts on “Оцелей първия месец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *