Съвети за бебешки сън

Аз съм оптимист по природа. Представях си как след като се роди бебето, то няма как да не е от спящите бебета. Пък и в книгата, която четях се обясняваше колко е лесно всъщност да обучиш бебето си да спи по цяла нощ. Изобщо не си представях, че може да има 6 различни проблема със съня на бебето – накъсан сън, будуване през нощта, липса на режим, трудно приспиване, ставане кисел от дрямка, мрънкав / хиперактивен поради липса на сън.

Нещата не бяха трагични от самото начало (изключвам първият месец, който си е отделна сага). Но от трети месец натам нещата основно започнаха да се влошават. Даже се влошаваха с по-сериозен темп от опитите ми да ги оправя. Изчетох 5-ма автори по темата (няма да споменавам колко автори от типа “просто трябва да си го изстрадаш” минах). Вече нещата се подобряват. И то благодарение на приспиване с кърмене и спане в едно легло с бебето – нещата които си мислех, че със сигурност никога не трябва да правя ако искам да спя. Просто защото това ми дава възможност да получа достатъчно сън, за да мога да работя по нещо без да се срина за 2 дена.

Не съм решила всички проблеми със съня на младежа. Пък и те динамично се променят. Основно когато минава през скок в растежа или си променя дневни дрямки.

Тук ще опиша какво различно бих направила сега с всичкото знание, което имам. Описала съм 116 съвета от петимата автори в таблица. Трябва да се има предвид, че прилагането на съвет без да се знае теорията зад него не винаги води до очаквания резултат. Освен това съветите са описани в доста по-сериозна дълбочина с примери в съответните книги. Аз съм им дала имена и кратки описания. Има и моите коментари и дали е сработило или не за моето бебе. На редовете, на които не пише кой е авторът, съветът е от мен. Приемам, че бебетата са различни и че ако нещо не е сработило в моя случай, то не значи че няма да сработи в нечий друг и обратното. Опитала съм се да групирам съветите по сходство – съветите на една и съща тема и възраст да са едни до други. Убедена съм, че има неща, които съм пропуснала, неточности, по-добър начин на групиране, колони и тн. Ще се радвам на всякакви коментари, които целят да се подобри съдържанието (неслучайно коментирането във файла е възможно от всеки).

На първо място подходът ми би бил с далеч по-малко упорство. Много упорство води основно до психиатрията. Ако бебето не заспива 20 минути – щях да го оставя да си играе вместо да ни мъча. Ако бебето се буди през половин час – щях да го взема при мен в леглото. Ако не мога да го приспя по никакъв друг начин – на гърда. Бебешкият живот е наситен с преживявания. Може точно тази нощ бебето да е осъзнало, че мама е много по-бърза от него и винаги може да си тръгне. Може тази нощ да се показва зъбче. Работата върху съня се прекъсва непрекъснато от други случки. А упоритостта води само до изнервяне и нищо положително.

Пак бих използвала wonder weeks, за да мога да предсказвам кога ще има лош период и да разбирам защо бебето, което досега е спало по определен начин вече не може да заспива така.

От самото начало щях да се възползвам от 90-минутното правило – бебетата имат по 90 минути фокусирано будуване, на края на които е перфектният момент да ги приспиш. За приспиване бих ползва техниките на Карп – повиване, люлеене, бял шум и сукане. За повиването бих положила повече усилия да се подготвя с пелени и техника. Бял шум от самото начало през цялото време на всички дрямки и нощен сън. През нощта  нощтна лампа, без излишно говорене и сменяне на памперси само ако е наакано или подгизнало. Щях да се опитам да го храня много през деня, за да се буди по-малко през нощта – може би в началото и края на всяко будуване. Също така задължителни разходки през деня (от този момент до края на света). В този период е много трудно да излезеш и да внимаваш бебето да не заспи, но поне бих планирала нещата така че да не му се накъсват дрямките, където и да са.

Вторият месец бих започнала да изчаквам преди да скоча да храня бебето нощем (първият не се случва да се доприспи самичко след като се размрънка, но вторият нещата се променят). Също така бих започнала да изграждам режим около 90-минутното правило. Сутрин се става по едно и също време (изгрев слънце), 90 минути будуване, 90 минути сън, 90 минути будуване…. И щях да следя не колко е спал през деня или на денонощие а колко е будувал. Когато е будувал 9 часа (може би е различно за различните бебета) е време да спи нощен сън. Също началото на някаква рутина преди дрямки и нощен сън. Техниката “събуди, за да заспи” – след като сложа бебето в кошарата да го събудя лекичко, за да може да упражнява доприспиване.

Трети месец щях да се опитам да имам 6 часа непрекъснат сън през нощта. Клъстърно хранене, хранене в просъница, може би второ хранене в просъница.

След 6-ти месец ще следя за промяна в дневният режим – понякога пада дрямка, понякога се премества, но това значи че бебето ще будува понякога по 3 часа, вместо 90 минути. Пак бих пробвала да предложа любима играчка / одеалце. В момента моят младеж идва с одеалцето, когато му се спи. Бих започнала да избягвам спането навън, защото бебето почва да се буди лесно от всичко.

Не съм сигурна кога бих почнала да уча самостоятелното заспиване. В момента не съм започнала да уча моя младеж, защото не съм оправила режима – през цялата единствена година от живота му беше проблем. А малкото моменти с установен режим са приключвали бързо със следващата промяна в дневните дрямки.

Надявам се извеждането и систематизирането на тези съвети да помогне. Най-малкото със знанието, че не е толкова просто и дори признати учени и педиатри дават противоречиви съвети.

Това са 5-те автора с 6-те книги, от които съм черпила съвети:

Харви Карп – The happiest baby guide to great sleep (друга полезна книга, която я има и на български е Най-щастливото бебе)

Поли Мур – Естествено решение за бебешкия сън (english)

Елизабет Пантли – The No-Cry Sleep Solution

Джанет Кенеди – The good sleeper

Трейси Хог – Тайният език на бебетата (english)

Трейси Хог – Тайният език на малките деца (english)

4 thoughts on “Съвети за бебешки сън

  1. Здравей, Катя! Благодаря за полезната публикация. Имам само един въпрос… Устройство ли ползвате за бял шум и какво? Моя син на 2м и 1с също има нужда и му пускам от телефона, но не мисля, че е ок. Благодаря предварително.

    1. Пускаме от таблет. Случвало се е и да му пускам от телефона. Ползваме този ап с brown noise. Имахме в даден момент и отделно устройство и беше доста практично, но го загубихме. Не е проблем да е от телефон. Качеството на звука на белия шум не е нужно да е високо. Някои родители просто пускат аспиратора или сушуар. Препоръката на Карп е да е се чувства със силата на душа в банята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *